הפלא שקורם עור וגידים: התפתחות העובר בהריון

באמת שאין פלא גדול מזה! תא ביצית קטן מטייל לו בגוף, פוגש תא זרע, וביחד הם יוצאים למסע מופלא של בריאת האדם בתוך בגוף שלך. אז איך בדיוק ההתעברות מתרחשת ואיך נראית התפתחות העובר לאורך ההריון? ריכזנו עבורך את כל מה שכדאי לדעת.  

מאוד טבעי לחפש מידע על המתרחש בגוף שלך במהלך ההריון והאמת שהמודעות להתפתחות ההריון והעובר היא מאוד חשובה. עם זאת, חשוב שתזכרי שכל המידע הרב שתמצאי באינטרנט הוא מידע כללי שמתייחס ל"רוב" הנשים. אבל את לא "הרוב", את זו את, וההריון שלך שונה מהריונות אחרים. 

חשוב שתקראי ותלמדי, אבל כדאי שתתייחסי למידע שאת קוראת כהמלצה כללית בלבד. אם למשל קראת שמתחילים להרגיש תנועות בסביבות שבוע 20, ואת עדיין לא מרגישה כלום בשבוע 22 – אין סיבה להילחץ. אם ההריון שלך תקין ואת במעקב רפואי, אז כנראה שהכל בסדר. תזכרי שזה מאוד אינדיבידואלי, יכול להיות אפילו שאת כבר מרגישה את התנועות ועדיין לא מזהה אותן. אולי את פשוט מתבלבלת עם פעילות המעיים או חושבת שהבטן שלך עושה "גורו גורו" 😊.

אז בואי נכיר איך מתפתח ההריון לפי טרימסטרים:

אוקיי, שמעי קטע.. בשבועיים הראשונים של ההריון – את בכלל לא בהריון! את "גיל" ההריון מחשבים הרופאים לפי מועד הווסת האחרונה, כי ככה נוח להם. אבל ההריון שלך בעצם מתחיל רק שבועיים אחרי הווסת, כשהביצית מופרית על ידי תא זרע בתוך אחת מהחצוצרות. זהו רגע ההתעברות. התא המופרה מתחיל להתחלק ל-2, אחר כך ל-4, אחר כך ל-16 ול-32, תוך כדי שהוא מתקדם לכיוון הרחם. הרחם בשלב זה עטוף בדופן רירית שמתכוננת לקלוט את גוש התאים. אם הוא מצליח להשתרש בה תוך 24 שעות – ההריון נקלט, העובר מתחיל להתפתח ורירית הרחם לא "תנשור" במועד הווסת הבא. ואם הוא לא מצליח להשתרש בה, אז ההריון לא נקלט, גוש התאים יחד עם רירית הרחם יצאו מהגוף בווסת הבאה.  

אם ההריון נקלט, אז בסוף השבוע השלישי או תחילת השבוע הרביעי גוש התאים מתחלק ל-2 – אחד מהם מתפתח להיות העובר והשני מתפתח לשילייה, שדרכה העובר מקבל מזון, חמצן ונוגדנים. בשלב זה כבר ניתן לזהות את ההריון בבדיקה ביתית וגם בבדיקת דם. בשבוע ה-5 אפשר יהיה לזהות אותו גם באולטרסאונד.  לאט לאט מתחילים להתפתח האיברים והמערכות השונות בגוף – הלב, המוח, הכבד, הכליות, הריאות, המעיים, מערכת הדם, הנשימה, העיכול וכו'. אפשר לראות את התהליך בסרטון המרתק של מכון דוידסון לחינוך מדעי "מתא בודד לעובר":

עד השבוע ה-10 אמורים להיווצר כל האיברים החיוניים, גם אם הם עדיין אינם בשלים ממש. לקראת סוף הטרימסטר כבר אפשר לזהות את מין העובר בבדיקת אולטרסאונד.  

במהלך השליש השני איברי העובר מתפתחים ומבשילים, שריריו ועצמותיו מתחזקים, הוא עולה במשקל ומפתח רקמת שומן שתשמור על חום גופו. בשבוע ה-20 הוא שוקל כחצי ק"ג, שומע קולות ומגיב לגירויים חיצוניים כמו אור, צלילים וטעמים. בשלב הזה הוא כבר פעיל מאוד בבטן וייתכן שאת כבר מרגישה את הפעלולים האקרובטיים שלו. בהריון ראשון בדרך כלל זה קורה קצת מאוחר יותר.

העובר מתחיל את השליש האחרון במשקל של ק"ג 1 פחות אות יותר ובשליש זה הוא מעלה את מרבית משקלו. ככל שהזמן עובר והעובר גדל, מתחיל להיות לו צפוף יותר ולכן גם התנועות שלו פוחתות. אמנם רוב האיברים כבר התפתחו, אך חלקם עדיין לא בשלים מספיק ללידה. הריאות למשל מבשילות לחלוטין רק בשבועות 34-36. בערך באותו זמן העובר מתמקם בתנוחת לידה לכיוון צוואר הרחם עם הראש כלפי מטה. 

בשבוע 37 העובר שוקל כבר בערך 3 ק"ג ולמעשה בשבוע זה הושלם ההריון. עובר שנולד החל משבוע זה כבר לא נחשב לפג אפילו. חלק מהאיברים ממשיכים להתפתח, אבל זה קורה גם מחוץ לרחם, כמו המוח למשל שממשיך להתפתח גם בשנים הראשונות לאחר הלידה.  

הלידה עצמה מתרחשת לרוב סביב שבוע 40, כאשר בזמן זה העובר מתכונן ללידה, מתמקם היטב, ממשיך להתחזק וצובר נוגדנים שהוא מקבל מאימו באמצעות השיליה, אשר מחזקים את המערכת החיסונית שלו לקראת היציאה אל אוויר העולם. אם הלידה לא התרחשה באופן טבעי עד שבוע 40, חשוב להיות במעקב צמוד כל יומיים בערך, על מנת לוודא שההריון ממשיך להיות תקין ושהעובר ממשיך להתפתח. במידת הצורך ישקול הצוות הרפואי לזרז את הלידה או שימליץ לך על דרכים טבעיות לזירוז הלידה. 

אז שיהיה במזל טוב 😊 

*נכתב על ידי פלורי ושני, מנהלות קהילת ההריוניות MomMeTime. אין להתייחס לכתוב כתחליף לייעוץ רפואי. 

אולי יעניין אותך גם...

מחפשים מתנה לאישה בהריון?

מאמיבוקס היא בדיוק מה שחיפשתם.

קופסה מלאה במוצרים מרגשים שיחגגו את ההריון

ועכשיו 10% הנחה בהקלדת הקופון 

lovestory

תהנו ♥️